Spomienkové letové dni na počesť Petra Hrivnáka – Slopovo-Laz – 28.6. – 30.6.2024

V dňoch 28.06. až 30.06.2024 prebehli tak, ako bolo naplánované, tri letové dni na počesť nášho zosnulého kamaráta Petra Hrivnáka z Klenovca.  

Peter Hrivnák bol výborný pilot, inštruktor paraglidingu, spoluzakladateľ 1. Gemerského paraglidingového spolku a zakladateľ školy paraglidingu Flyzone.

Týždeň pred akciou bola predpoveď nie veľmi priaznivá.

Prvý deň, piatok, sa skoro vyvinuli búrkové mraky a z pozadia Klenovského Vepra bolo už počuť hrmenie. Keďže na štarte Slopova do 12 h nikto nebol, uvítací člen akcie urýchlene odštartoval a pre istotu za Kokavou aj pristál. Michal Karásek, Milan Klenovič, Denisa Szabadová , Martin Bariak a Michal Mocný čakali od obeda,  ako sa počasie vyvinie. Nakoľko nestihli ísť do vzduchu s Peťom Tóthom, pod kopec išli po zemi, lebo podmienky už na odštartovanie do vzduchu neboli.             

Hlavný sobotný deň však vyšiel na jedničku. Všetci účastníci akcie sa zdvihli nad štart a pekne polietali. Niektorí po čase pristáli opäť na štarte, iní sa rozleteli do okolia.

Na letových dňoch sa zúčastnilo  16 pilotov padákových klzákov, väčšinou členov paraglidingového klubu 1.GPS, z toho dvaja paraglidisti z Česka. Prišiel nás potešiť aj jeden rogalista Marian Csonka, ktorý zareagoval na pozvánku od skoro miestneho rogalistu Jara Sojku. Akciu zahájili organizátori Peter Tóth a Denisa Szabadová.

Po príchode na štart čakalo účastníkov prekvapenie od bývalého miestneho rogalistu Paľa Vranského. Vybudoval dočasný prístrešok zo záložného padáku a trubiek svojho rogala. Tu bola na stole pripravená k podpisom letová kronika a ovocný koláč, ktorý pre nás upiekla Peťova sestra Katka.

Po zdokumentovaní účastníkov v kronike a urobení spoločných fotografií mal úvodné slovo štatutár 1. GPS Maroš Kurek.  

Niekoľko spomienkových viet o Peťovi povedali jeho súputníci Maroš Kurek a Peter Tóth. K symbolickému pomníku Peťa na štarte Slopovo účastníci položili venček z šišiek s pozdravom od 1.GPS.

Osadzovanie pomníka a tiché spomínanie

Po poďakovaní všetkým účastníkom piloti štartovali do vzduchu.

V Peťovej paraglidingovej škole Flyzone pracoval aj Maroš Kurek a teraz ju  vedie, tak sa ani teraz nezaprel a pomáhal cez vysielačku menej skúseným pilotom vytáčať po prvýkrát termiku a pristáť po prvý krát späť na štarte.

Základne v tento deň boli od 1500 mnm do 1800 mnm a tak nebol problém uskutočniť let nad folklórnou akciou Rontouka v Klenovci, kde sa podarilo pristáť Peťovi Tóthovi. Tu sa manželia Tóthovci neplánovane stretli aj s členmi miestneho lyžiarskeho klubu, v ktorom pracovali spolu s Peťom Hrivnákom a jeho otcom Paľom. Pri kofole zaspomínali na oboch.

Piloti, ktorí pristáli v Kokave, sa zišli a posedeli spolu pri občerstvení. Na štart Slopovo sa vrátilo 9 účastníkov,  ktorí na Slopove  prenocovali.

Tretí deň akcie až taký priaznivý pre paragliding nebol, nefúkalo a aj slnka bolo málo, preto piloti z akcie vrátane rogalistu len zleteli do Kokavy.

Touto cestou sa chceme ešte raz poďakovať miestnemu družstvu Klenovec, že nám pred akciou pokosili štartovisko a družstvu z Poltára, že tiež pred akciou presunuli jalovice aj obávaných býkov mimo našich pristávacích plôch.

                                                                                                                                                                                                      

  Peter Tóth, člen  1. GPS

Súvisiace príspevky